May 19, 2024

24img

Welcome to World technology

5 NAČINA DA USPEŠNIJE PRETRAŽUJETE GUGL! Uz samo nekoliko KLIKOVA pronađite ono što ŽELITE

U roku od nekoliko minuta saznaćete recept za neki kulinarski specijalitet, najvažnije vesti iz zemlje i sveta pa i prikaz školske lektire.

Prema američkom istraživanju skoro 95 odsto ljudi ima problema sa surfovanjem internetom, piše Bright Side. Nekada se u potrazi za nekim podatkom, tekstom ili fotografijom izgubi mnogo vremena samo zato što se u pretraživač ne upiše prava reč. Kompjuterski stručnjaci ponudili su listu efikasnih metoda uz pomoć kojih možete da pretražujete najveći internet pretraživač Gugl i da uz samo nekoliko klikova pronađete baš ono što ste tražili.

1. Jedno ili drugo

Ponekad niste sigurni da li ste tačno zapamtili informaciju ili ime koje treba da pretražujete. Ali, to ne bi trebalo da bude problem! Upišite nekoliko reči koje su vam potrebne i razdvojte ih uspravnom crtom ili koristite veznik “or” (engl. ili).

2. Pretraživanje sinonima

Ako želite da pronađete sajtove o određenoj temi, a ne želite rezultate koji uključuju baš ovu frazu, onda koristite sledeći simbol: “č”.


NEODOLJIVA KOMBINACIJA! Salata sa jagodama, fetom i orasima

NEODOLJIVA KOMBINACIJA! Salata sa jagodama, fetom i orasima


Kako da PREDVIDITE da li će vas partner PREVARITI? Ovo je pokazatelj na koji treba obratiti pažnju!

Kako da PREDVIDITE da li će vas partner PREVARITI? Ovo je pokazatelj na koji treba obratiti pažnju!

Tako ćete kada ukucate “zdravačishrana” dobiti rezultate koji se tiču dijeta, zdravih namirnica, itd.

pexels.com

Ako niste znali… 

Lari Pejdž i Sergej Brin, studenti računarstva na univerzitetu Stenford u Kaliforniji, 4. septembra 1997. nazvali su svoj pretraživač po nazivu “googol”, koji na engleskom označava matematički termin za broj koji se sastoji od broja jedan, posle koga sledi 100 nula.  

3. Za vremenski okvir

Kada su vam, na primer, potrebna neka naučna otkrića tokom XX veka, onda bi trebalo da napišete: Naučna otkrića 1900…2000.

4.Tražite određeni tekst

Ukoliko tragate za nekim tekstom koji ste ranije pročitali, trebalo bi da znate jednu od ključnih reči i da u polje za pretraživanje, pre ključne reči ukucate: intitle. To znači da želite da vam se pronađe samo ta reč, a ukoliko ima više ključnih reči, onda bi pre njih trebalo da ukucate allintitle.   

5. Slični sajtovi 

Ako ste našli sajt koji vam se dopao i želeli biste da pronađete i druge sa sličnim sadržajem, onda u pretraživač ukucajte: related: pa onda adresu sajta, bez razmaka. Related označava srodan ili povezan.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na društvenim mrežama